Zašto je važno da Srbija usvoji rezoluciju o Srebrenici!

580
Partizanovi navijači sa transparentom o hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja"

Partizanovi navijači sa transparentom o hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”

Sinoć su u našem gradu po ko zna koji put na fudbalskom stadionu viđene nemile scene, skandiranje “nož, žica, Srebrenica” i transparenti sa likom Ratka Mladića. Vidio se i transparent na kome se pominje Oluja. Samo paranoični psihički bolesnici vide neprijatelja u svakome, i u njihovim glavama svi neprijatelji su udruženi. Kakve veze Bošnjaci imaju sa Olujom?

Ovo kolektivno paranoično mentalno stanje dobrog dijela srpskog naroda je, nažalost, posljedica višegodišnjeg zataškavanja istine i prekrajanja historije. I zato je srpskom narodu potrebna katarza. Potrebno je da ljudi sami sebe pogledaju u oči u ogledalu, duboko se zamisle i shvate da su pripadnici njihovog naroda činili zvjerstva, među kojima je i najveći zločin na evropskom tlu nakon drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici. Treba da kažu sebi da se stide tih ljudi, da ih se odreknu i u sebi i javno, a ne da se na njih ponose. Kada se to desi kod dovoljnog broja ljudi, onda će i političari biti spremni na hrabre poteze, javno priznavanje genocida i donošenja neophodne Rezolucije o Srebrenici, kojom bi se čitav srpski narod ogradio od ratnih zločinaca i konačno krenuo u budućnost. Ne bi imalo potrebe da Visoki predstavnik Incko ili neko drugi nameće zabranu negiranja genocida, a ovakva sramota kao večeras bi bila veoma kažnjiva ali i nezamisliva, kao što je u Njemačkoj nezamislivo negiranje holokausta.

Nažalost, sve češće pominjanje “Srpskog sveta”, eufemizma za “Veliku Srbiju”, i to od strane ministara u Vladi, ali i većeg dijela opozicije ne ohrabruje. Ako političar većinskog naroda u Srbiji želi da ode na margine političkog života, dovoljno je da genocid u BIH nazove pravim imenom. Tabloidi su uvijek spremni da skrenu pažnju naroda sa izolacije u koju “Srpski svet” polako ali sigurno tone i da naprave senzaciju od takvih izuzetaka. Zbog toga, paradoksalno, krivica za genocid i jeste kolektivna, dokle god kolektiv ne sazri dovoljno da ga javno osudi i time skine ljagu sa imena srpskog naroda. Do tad će i Bošnjaci Sandžaka, a i svi ostali manjinski narodi u Srbiji biti taoci kolektivne paranoje srpskog naroda podgrijane tabloidnim novinarstvom i prećutnom saglasnošću vlastodržaca.

Redakcija Sandžak Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.