Zašto se u Srbiji kaže „stranka kao porodica“: Prvi nasledni red za predsjednika

160

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić preminuo je 6. novembra, a iznenadna smrt bivšeg muftije ostavila je upražnjenu funkciju predsjednika partije, koju je osam dana kasnije, kao vršilac dužnosti, popunio njegov sin Usame. Odluka stranačkih organa da lidersku palicu preuzme najbliži potomak rahmetli predsjednika ipak nije presedan u novijoj političkoj historiji Srbije.

Prvi takav slučaj dogodio se 2011. godine, kada je, nakon smrti predsjednika i osnivača nekadašnje Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) Vladana Batića, na čelo te partije došla njegova ćerka Olgica Batić. Stranka je nastala 7. maja 1997. godine odvajanjem dijela Demokratske stranke Srbije (DSS), a Batić je bio na čelu DHSS od osnivanja do svoje smrti, 29. decembra 2010. godine. Nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu, Batićeva ćerka pridružila se pravnom timu DHSS, a za predsjednicu je izabrana na Skupštini Demohrišćanske stranke Srbije održanoj 3. septembra 2011. godine. Posle pune dvije decenije rada, DHSS je 27. oktobra 2017. prestao da postoji tako što se utopio u novoosnovani Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Funkciju lidera stranke od svog oca je „naslijedio“ i aktuelni ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, koji je na Vidovdan 2014. godine izabran za predsjednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).Prvi predsjednik stranke koju su u maju 2005. osnovali većinom penzioneri bivši članovi Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju i Socijalističke partije Srbije, Jovan Krkobabić, preminuo je 22. aprila 2014. godine. Dedinim i očevim političkim stopama pošao je Stefan Krkobabić, koji je kao kandidat Partije ujedinjenih penzionera na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ dobio poslanički mandat, a zatim i funkciju potpredsjednika Narodne skupštine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.