Zasto se Ugljanin pred izbore u stranci plaši svojih članova i konkurencije?

810

Iz izvora bliskih vrhu stranke i samom Ugljaninu saznajemo da stidljivo najavljivani izbori od prije 8 mjeseci u stranci ovih dana kreću sa realizacijom. Da bi osigurao izbore za sebe i svoje satelite kojima se okružuje, a da ne bi dao pristup nekim od članova koji razmišljaju svojom glavon i ističu svoja mišljenja na demokratski način.

Dana 07. 08. 2021. na predsjedništvu stranke donio je Pravilnik o izborima na svim nivoima stranke koje po svojoj sadržini za članove stranke diskriminatorski.

Kako pomenuti gospodin ne podnosi suprotna mišljenja dosjetio se da određene članove treba eleminisati iz izbornog postupka, a naravno dozvoliti im samo da glasaju ono što on predlaže. Dok sa druge strane iznašao je način da njegovim “učenim i umnim umovima” bolje reći uvlakačima, iza kojih ne stoje ni njihove porodice, omogući siguran reizbor.

Naime Članom 27, Pravilnikom o izborima zabranio je kandidovanje članova za predsjednike ogranaka koji imaju iznad 50 godina ili koji pripadaju asocijaciji mladih, dakle do 30 godina. A još tragičnije je što od tih istih struktura trazi da glasaju ono što predlaže on i njegova klika.

U sljedećem stavu istog člana pravilnika da farsa bude jos veća ne može biti izabran predsjednik ogranka ako Ugljanin kao vrhovni poglavar ne da svoj pristanak bez obzira na sprovedenu demokratsku proceduru. Naravno sve ovo ne važi za njega kao budućeg kandidata stranke, jer se on smatra da je iznad glasača, članova i naroda. Ovo je veoma ozbiljan potez degradacije članstva a istovremeno kršenje osnovnog ustavnog načela koje garantuje svakom građaninu pravo na izbor pa makar to bilo i u SDA stranci.

Koliko se Ugljanin plaši izbora i nema povjerenje u svoje članstvo dokazuje Član 5 istog pravilnika gdje poglavar da bi osigurao svoj izbor u skupštini daje sebi za pravo da sam bira 50 delegata. Ovo je samo jedan mali dio demokratske nezakonitost iz pravilnika, postoji još radnji koje idu u smjeru diskriminacije članova SDA. Namjera nam je da upoznamo članstvo i simpatizere da svi oni koji budu htjeli na izbore prve bošnjačke partije moraju se  prethodno upoznati sa ovim nedemokratskim pravilnikom i nezakonitim radnjama.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.