Zbog Novopazarca Mirsada BEOGRAĐANIN Toma primio islam

2303

Lijevo je Mirsad Osmanović, svima u Pazaru poznat kao Čkalja. Lijevo je insan čiji ahlak dopire do svakog u njegovom okruženju. Naš dobri insan, naš Čkalja, učestvovao je u izgradnji one velike Jugoslavije, radio je na izgradnji magistrale u Zvorniku, put ka Tuzli, u Sisku pored Save pravio je Čkalja korito, na Đerdapu je gradio hidrocentralu, a u Vranju pošumljavao sve goleti.

Kod Paraćina je radio na izgradnji auto puta, u Prilepu radio na zasadima, tada najvećim u Sfrj, a u Grockoj brao voće za velike kompanije kao što je Fruktal. U Mostaru je Čkalja gradio betonske prizme na hidroelektrani. I danas jedine u funkciji.

Čkalja je pošumljavao cijelu Pešter, pomagao je i porušenom Brusu i Kopaoniku u velikom zemljotresu, gradio je sve tunele od Pazara do Sarajeva i od Pazara do Podgorice. 20 godina dobrovoljnog akcijaškog rada na izgradnji one nam drage zemlje.

Desno je Toma, zvani Spartanac, momak sa beogradskog asfalta koji je sebet Mirsada Osmanovića i uputom Allaha dž.š. primio islam i postao brat svima nama u Sandžaku. Cijeli prošli Ramazan Toma je proveo u Sandžaku, postio i družio se sa momcima iz naše čaršije. Toma je danas član porodice Osmanović i prvi koji je došao na dva murata porodice Osmanović, prvi put kad se Čkalji sin ženio, drugi put kad mu se kćer udavala.

Preuzeto FB Stari Dedo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.