Zgrada Gradske uprave u bojama zastave Turske povodom godišnjice pokušaja puča

462

Petogodišnjica pokušaja neuspjelog puča u Turskoj obiljžena je večeras u Kulturnom centru u Novom Pazaru u organizaciji Konzulata Republike Turske u tom gradu, a ispred zgrade Gradske uprave upriličena je simobolična straža čuvanja demokratije. Pored toga, u Muzeju “Ras” organizovana je izložba fotografija fotografa turske novinske agencije Anadolija povodom Dana demokratije pod nazivom “15. juli: odbrana demokratije“.

Neuspjeli puč u Turskoj pokušan je u noći između 15. i 16. jula 2016. godine. U sukobima pučista i građana koji su podržavali predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i vlast u toj zemlji poginulo je 290 ljudi, a više od 1.400 njih je ranjeno, prenosi Nova.rs.

U Turskoj se 15. jul obiljžavao kao Dan demokratije a takva tradicija se pet godina unazad obilježava i u Srbiji, odnosno u centru Sandžaka – Novom Pazaru.

Generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol zahvalio se građanima tog grada i Sandžaka što su stali uz turski narod i dali podršku u odbrani demokratije.

“Tokom pokušaja vojnog puča učvrstili smo naše odnose sa braćom u Sandžaku koji su okupljeni na ulicama i trgovima slali poruke podrške i osude pokušaja vojnog udara. Na tome smo im zahvalni. Zajedno se, gledajući u izložene fotografije, prisjećamo kakav je sramni čin bio isplaniranin ali je zahvaljući našem narodu i herojima Turske to spriječeno”, rekao je generalni konzul.

Govoreći ispred Gradske uprave Bašar Bašol je pozvao građane da simbolično čuvaju stražu demokratije ispred ove zgrade.

Ceremoniji obilježavanja petogodišnjice neuspjelog vojnog puča u Turskoj prisustvovali su i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, muftija sandžački efendija Senad Halitović, visoki predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, kao i rukovodstvo SDP Rasima Ljajića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Podsjećamo, u noći između 15. i 16. jula 2016. godine kada se desio pokušaj vojnog puča u Turskoj, građani Novog Pazara, Tutina i Sjenice izašli su na ulice i glave trgove pružajući podršku turskom narodu.

Ubrzo nakon toga, predsjednik Turske Erdogan posjetio je sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem Novi Pazar i obećao brojne investicije, od kojih je trenutno u realizaciji magistralni put Novi Pazar – Tutin, kao i nedavno otvoreni Konzulat Turske u tom gradu.

Izvor: Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.